Onze planeet is een bijzondere plek met uitzonderlijk veel leven. Er zijn, volgens de huidige inschattingen, zo ongeveer 8.7 miljoen verschillende soorten dieren op de aarde. Hiervan hebben we minder dan een miljoen ook daadwerkelijk beschreven. Dat klinkt iets spannender dan het is (er zijn al 5000 – 10.000 verschillende sponzen op de aarde), maar er zitten ook hele bijzondere soorten tussen. Vandaag tien van deze bijzondere dieren in de spotlight.

Glaucus Atlanticus

Deze kleine zeeslakken zijn blauw en zien er uit alsof je hallucinerende middelen op hebt. Alsof dat nog niet genoeg is hebben deze slakken de mogelijkheid om op hun kop met de stroming van het water mee te drijven door een luchtzak in hun buik. Als ze zwemmen bewegen ze hun friemeltjes heen en weer. Deze friemeltjes gebruiken ze om hun voedsel te vangen; voornamelijk giftige kwallen. Ze kunnen het gif opslaan en zelf gebruiken als bescherming.

De Glaucus Atlanticus wordt niet heel vaak in het wild gezien. Zo wel, dan is dat meestal rond de kust van Australië, waar af en toe wel eens strandgangers worden gestoken.

Dryocampa rubicunda

De dryocampa rubicunda wordt ook wel de rosy maple moth genoemd. Ze komen vooral voor in Noord-Amerika. Waar de larven van deze bijzondere nachtvlinder graag aan blaadjes knagen, hoeven de volwassen exemplaren niet te eten. De dryocampa rubicunda is niet zo’n toegewijde ouder. De vaders bevruchten de eitjes en de moeders zetten de eitjes af onder een blad en vliegen dan door. De larven van de dryocampa rubicunda zijn dan ook vanaf hun geboorte aangewezen op zichzelf.

Hun lijfjes en hoofd zijn geel en bedekt met kleine, zachte haartjes. Hun pootjes zijn roze en ze hebben grote zwarte ogen. Ook hun vleugeltjes zijn roze met geel. De foto die je hier ziet is niet bewerkt, ze zijn van nature gekleurd als vrolijke spekjes!

Pangolin

Het leefgebied van pangolins ligt in Afrika. Omdat pangolinvlees daar als delicatesse wordt gezien en hun schubben gebruikt worden als alternatief medicijn (veelal in Azië), wordt geclaimd dat ze de meest illegaal verhandelde diersoort ter wereld zijn. Voor de verduidelijking, de schubben zijn gemaakt van keratine, hetzelfde als je nagels en haar. De medicinale werking is dan ook een volksverhaaltje. Ondanks het verbod op handel in pangolins, worden zij en hun ‘onderdelen’ nog steeds op grote schaal illegaal verkocht.

Pangolins verdedigen zichzelf door in een balletje op te rollen en hun harde schubben als schild te gebruiken. Ze hebben geen tanden, dus plakken hun voedsel (net als miereneters) aan hun tong vast. Hun tong kan soms wel langer worden dan hun gehele lichaam. Oh ja, ze lopen op hun achterpootjes en dat ziet er onwijs schattig uit.

Capibara

Capibara’s zijn de grootste knaagdieren ter wereld; eigenlijk net een soort cavia’s, maar dan van 60 kilo. Ze hebben een schofthoogte van 50 cm en worden ongeveer een meter lang. Capibara’s kunnen ook redelijk goed zwemmen en zijn vaak op de waterkant te vinden. Doordat hun ogen en neus boven op hun hoofd staan kunnen ze zich goed onder het wateroppervlak verschuilen voor vijanden.

Capibara’s eten gras, maar ook hun eigen uitwerpselen. Zo verteren ze nogmaals echt alle voedingsstoffen uit de grassen die ze op hebben. Het woord Capibara kan in het Guarani ook wel vertaald worden naar “meester van het gras”.

Arowana

Arowana’s zijn grote vissen van ongeveer een meter lang die wel twintig jaar oud kunnen worden. Ze zijn jagers, die net onder het wateroppervlak zwemmen. Ze kunnen zichzelf met een enorme kracht afzetten, waardoor ze tot wel anderhalve meter boven het water uit kunnen komen. Zo vangen ze insecten en heel soms kleine vogels. Ze hebben tanden op hun kaken, tong én hun gehemelte, waarmee ze gemakkelijk hun prooi kunnen pletten.

Arowana’s maken elkaar weken tot maandenlang het hof voordat ze daadwerkelijk gaan paren. Het mannetje draagt zijn eieren ongeveer twee maanden in zijn bek, waarna ze uitkomen en vrij mogen zwemmen.

Koboldhaai

Als je haaien eng vind, komt de koboldhaai uit je nachtmerries. Deze haai wordt ook wel een levend fossiel genoemd. Ze kunnen langer worden dan 3 meter en ruim 160 kilo wegen. De grootste haai tot nu toe gevangen van 6.2 meter(!) – De koboldhaai ziet er beetje roze uit, maar dat komt eigenlijk doordat de huid van de haai doorzichtig is. Wat je ziet zijn dus eigenlijk de bloedvaten. Dit is heel normaal bij vissen die in de diepzee leven, omdat pigment daarbeneden toch niet waarneembaar is.

De koboldhaai kan met zijn kaken elektrische signalen opvangen van prooien die nabij zwemmen. Zijn kaken zitten ‘los’ in zijn schedel, dus die kan hij uitschuiven om met een ongekende snelheid de prooi te belagen.

Springspin

Voor zo ver spinnen schattig kunnen zijn, zijn springspinnen hier wel een heel goed voorbeeld van. De springspinnen hebben met 5423 soorten in 575 geslachten de grootste ‘spinnenfamilie’ in de wereld. Hoewel ze het liefst in tropische klimaten verkeren, zijn ze met uitzondering van de ijskoude polen overal op de wereld te vinden. Een onderzoeker is ze zelfs wel eens op de Mount Everest tegengekomen.

Springspinnen hebben een ‘hydraulisch systeem’ in hun achterpoten waarmee ze meer dan 50 keer hun lichaamslengte kunnen bereiken. Ze spannen een soort veiligheidsdraadje als plan B voor wanneer ze uit koers raken, maar hun sprongen zijn meestal zo goed berekend dat het niet vaak mis gaat.

Grimpoteuthis

Als we het over schattige dieren hebben, denk je waarschijnlijk ook niet meteen aan een octopus. En al helemaal niet aan eentje met de naam ‘Grimpoteuthis’… Deze octopussen worden ook wel liefkozend dombo-octopus genoemd. Niet omdat ze dom zijn, maar omdat ze hele schattige ‘flapoortjes’ hebben, net zoals Dombo de olifant. De ‘oortjes’ zijn eigenlijk vinnen, die ze samen met hun grijparmpjes gebruiken om te zwemmen. Als je ze ziet zwemmen is het net alsof ze door het water vliegen.

Dombo octopussen wonen wel 4000 meter onder water, dieper dan alle andere soorten octopussen. Ze kunnen geen inkt spuiten, maar dit vormt geen probleem; Ze hebben diep in de oceaan bijna geen vijanden om te vrezen.

Axolotl

De axolotl is een salamander die vrij groot kan worden. Axolotls zijn bijzonder omdat ze hun lichaamsdelen kunnen regenereren. Ze kunnen helen en zelfs ledematen opnieuw aangroeien zonder littekenweefsel te vormen. De beestjes worden vaak als huisdier gehouden, maar houden zich het liefst de hele dag schuil. Vaak hebben ze te weinig verstopplek, omdat mensen ze anders niet zien. Ook lijden ze onder waterkwaliteit en chloor.

Axolotls zijn bedreigde diersoorten door de verstedelijking van Mexico, watervervuiling en verkoop als snack. Doordat ze hun ledematen kunnen herstellen, worden ze ook heel veel voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Eind 2009 waren er nog maar een geschatte 1200 wilde axolotls.

Bidsprinkhaankreeft

De kleurrijke bidsprinkhaankreeft staat beter bekend onder de naam mantis shrimp. Deze beestjes kunnen zo hard slaan met kun klauwen dat ze het water om zich heen kunnen koken. Ze kunnen met een snelheid van 83 kilometer per uur ook gemakkelijk door een aquariumwand heen breken.

Het gerucht gaat dat de mantis shrimp meer kleuren kunnen zien dan wij, maar dat blijkt helaas niet waar te zijn. Ze zijn weliswaar sneller en beter in het onderscheiden van basiskleuren, maar onderlinge nuances zoals roze en lichtrood kunnen ze dan weer helemaal niet zo goed zien. Neemt niet weg dat ze tussen vervellingen door 50.000 keer een stoot kan geven met de kracht van een kogel kunnen en hun scharen terug kunnen groeien als ze beschadigd raken. Best wel tof dus.

Instagram
Pinterest
Pinterest
Facebook
TWITTER