Het grootste regenwoud op aarde krimpt met een zorgwekkende snelheid. Het Amazonegebied staat al weken onder druk van gigantische bosbranden met alle gevaar voor biodiversiteit, klimaatverandering en bewoners van dien. Wel 20% van de zuurstofvoorraad in de wereld wordt geproduceerd door de bossen in het Amazonegebied, dat met reden dan ook de longen van de wereld wordt genoemd. Wat kunnen we hier aan doen?

De Amazone, andere bosrijke gebieden in Zuid-Amerika en de Savanne worden ernstig bedreigd. Meer dan 78% van alle natuurlijke groei van bossen over de wereld zijn al gekapt. Ontbossing draagt onder andere bij aan verdorring en vermindering van regenval, waardoor er meer droogte en dus branden ontstaan. De bio-diversiteit, landbouw, landschap en volksgezondheid komen hiermee in het geding. Vandaag op A Bowl of Happiness dan ook zeven manieren om je steentje bij te dragen bij het inperken van deze globale crisis.

Spreek de bedrijven aan

Uiteindelijk is de oorzaak van deze noodsituatie de bedrijven die hun winst boven een (gezonde en veilige) toekomst stellen. Je kunt letterlijk gehoor eisen door een brief te sturen naar de desbetreffende afdeling van het bedrijf, maar als een bedrijf daar geen gehoor aan geeft kun je je heel gemakkelijk laten horen waar bedrijven dat het meest voelen: Met je portemonnee. Bedrijven die bijvoorbeeld veel plastic gebruiken in hun verpakkingen, massaal palmolie afnemen, soja grootverbruiken voor hun veeteelt of onethische basisproducten gebruiken kun je direct bereiken in hun verkoopcijfers door voor duurzame alternatieven te kiezen. De enige reden dat deze uitputting van de aarde doorgaat is omdat het nog steeds winstgevend blijft.

Noodactie

Steun het Wereld Natuur Fonds in hun noodactie om het Amazonegebied te redden. Je kunt een SMS-bericht sturen naar 4333 met het bericht AMAZONE om drie euro te doneren voor materiaal om de bosbranden te bestrijden, hulp aan geëvacueerde bewoners en het beschermen van het leefgebied van kwetsbare dieren. Je kunt ook een grotere (eenmalige) gift doen op de website van het Wereld Natuur Fonds.

Keurmerkhout

Wanneer je houten producten koopt zijn tweedehands artikelen de meest duurzame keuze (dit geldt overigens natuurlijk voor producten van alle soorten materiaal). Als je toch nieuw hout koopt, kun je het best keurmerkhout kopen. Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk komt uit duurzaam beheerde bossen. Als je geïmpregneerd hout koopt, kun je het best kiezen voor hout met een KOMO-keurmerk. Zo weet je dat het hout op een verantwoorde manier is behandeld. Door je houten producten zo goed mogelijk te verzorgen gaat het langer mee en ontwijk of vertraag je de noodzaak om het product te vervangen. Let daarom op met vocht en breng wanneer nodig een beschermende laag aan.

Online

Zelfs als je op het internet aan het surfen bent kun je het klimaat nog helpen. Door de zoekmachine Ecosia te gebruiken, worden bomen geplant terwijl je zoekopdrachten uitvoert. In principe werkt de zoekmachine zoals elk ander; Google, Safari, Yahoo. Er is één groot verschil, en dat is dat Ecosia haar winst gebruikt om bomen te planten over de hele wereld. De servers lopen volledig op hernieuwbare energie en Ecosia claimt dat bij elke zoekopdracht één kilo CO2 uit de lucht wordt gefilterd. Juist nu hard nodig!

Hout- en papierverbruik

Het achteloos gebruiken van papier en hout legt veel druk op het regenwoud en zorgt voor ontbossing op grote schaal. In plaats van een papieren zakje of een wegwerpbekertje kun je bijvoorbeeld voor herbruikbare metalen broodtrommels of thermosflessen gebruiken. In plaats van papieren notities maken kun je bijvoorbeeld een online notitieprogramma of juist zo veel mogelijk oppervlak van het papier gebruiken. Wegwerpservetjes en keukenpapier kunnen vaak worden vervangen door een wasbaar (en dus herbruikbaar) doekje en op kantoren kan vaak een heel stuk minder worden geprint.

Olieverbruik

Het verbranden van fossiele brandstoffen is de grootste bijdrager aan klimaatverandering. Olieprojecten zorgen voor ontbossing, vervuiling en daardoor dus voor vergiftiging van het klimaat. Een makkelijke manier om je verbruik te verminderen is om de auto vaker te laten staan. Door iets vaker voor de fiets, lopen of het openbaar vervoer te kiezen ben je al een stuk zuiniger bezig. Als je dan toch echt een auto nodig hebt kun je een elektrische auto kopen, of voor de zuinigste auto gaan die in je budget past. Je kunt ook zuinig(er) rijden door bijvoorbeeld sneller door te schakelen naar een hogere versnelling en met een lagere snelheid te rijden. Het vermijden van plastic producten waar mogelijk is een andere goede manier om je olieverbruik terug te dringen.

Vee-industrie

De branden in het Amazone-gebied zijn helaas geen uitzondering. Ze worden weliswaar versneld door de klimaatverandering, maar de oorzaak ligt bij de mens. Deze ‘tactiek’ wordt elk jaar door boeren toegepast in het droge seizoen om meer land beschikbaar te krijgen voor de vleesindustrie. De piek van het droge seizoen is pas in september, waardoor het niet ondenkbaar is dat er nog meer branden zullen komen. Grote stukken land worden gebruikt om vee onder te brengen en te laten grazen, maar ook om grote sojaplantages aan te leggen voor veevoer. Dit vee en dit voer wordt geïmporteerd naar het buitenland (waaronder ook Nederland) voor de consumptie van vlees en zuivel.

Door te kiezen voor een plantaardig voedingspatroon spaar je veel CO2 uitstoot uit. Vergeleken met iemand die per dag iets meer dan 100 gram vlees eet, zou je met een veganistisch dieet zestig procent minder uitstoot financieren. Dit staat gelijk aan 1,5 ton aan CO2 uitstoot per jaar. Ook spaar je immens veel leed uit terwijl je zonder schuldgevoel kunt genieten fantastische vervangers die er op de markt zijn.

Overigens rijst vanuit een ethisch standpunt ook de vraag of het terecht is om je hart te laten verscheuren door verbrandde en verkoolde dieren in een verdrietig grijs boslandschap, om vervolgens een verbrand dier op het bord te leggen dat afkomstig is uit een groot gitzwart industrielandschap. Je kunt de volgende drie artikelen lezen voor een kleine greep uit achtergrondinformatie.

Schokkende sterftecijfers onder Nederlandse kalfjes

Het leven in de zuivel-industrie

Hoe diervriendelijk zijn eieren echt?

Bronnen en achtergrondinformatie:

1 https://www.wwf.nl/kom-in-actie/noodactie-bosbranden

2 https://www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/klussen/verantwoord-hout-kiezen/

3 https://www.greenpeace.org/nl/natuur/22160/de-amazone-staat-in-brand-veel-gebruikt-instrument-in-ontbossing

Instagram
Pinterest
Pinterest
Facebook
TWITTER