Ik heb in een tabelletje een korte gids gemaakt van veelvoorkomende stoffen in kleding, waar ze vandaan komen, of ze vegan zijn en hoe duurzaam ze zijn voor het milieu.

Dierenleed

Vind jij het een prettig idee om met de huid van iemand die jaren geleden is vermoord om je schouders te lopen? Met leer en bont doen we niet anders. Slangen, krokodillen en andere dieren sterven om als modebewust product op de planken te eindigen. Zijderupsen worden soms levens gekookt en iedereen heeft wel eens een filmpje van de afschuwelijke praktijken die Angorakonijnen moeten ondergaan voorbij zien komen. Er zijn veel plantaardige alternatieven voor dierlijke stoffen, zodat er niemand hoeft te lijden of sterven om jezelf te kleden.

In een latere blogpost zal ik nog uitgebreid ingaan op dierenhuiden en verschillende soorten bont, hoe dit wordt ‘geproduceerd’, hoe de dieren er onder lijden en hoe de processen lopen tot aan de winkel, maar vandaag heb ik een lijst met stoffen gemaakt om in eerste instantie te kunnen zien of je kledingstuk vegan is.

Duurzaamheid

De kledingindustrie is naast de olie-industrie de meest vervuilende industrie op de wereld. Daarom leek het mij belangrijk om ook de ecologische kant te belichten. Je vindt daarom aan de rechterkant van de tabel en in de tekst onder de tabel nog wat extra informatie over de duurzaamheid van de verschillende stoffen. Vergeet ook niet door te klikken naar de volgende pagina, er staan op dit moment twintig stoffen op de lijst.

StofsoortWat is het voor stof?Is de stof vervaardigd zonder dierlijke producten?Noot over de milieubelasting van de stof
AcrylSynthetische wolvervanger die je vaak terugvindt in sokken. Net zo warm als wol, maar wel diervriendelijk.JaIs niet makkelijk te recyclen en breekt niet af. Draagt bij aan plastic soep bij het wassen. Uitstoot en waterverbruik zijn relatief laag.
CanvasWordt gebruikt voor schildersdoek, zeilen, tassen en zonneschermen. Gemaakt van hennepvezel of katoen.JaLigt er aan waar de grondstoffen vandaan komen.
Chiffon (Voile)Transparante stof die ook geborduurd kan worden. Kan van plantaardig materiaal, zijde of van kunstmatige garen gemaakt zijn.Ja/Nee - Verschilt per stof.Ligt er aan waar de grondstoffen vandaan komen.
FleeceHoudt slecht water vast, breekt geen wind en. Wordt gemaakt van polyester en gebruikt voor onder andere vesten, sjaals en dekens.JaVeroorzaakt veel uitstoot en zorgt bij elke wasbeurt voor het vrijkomen van microplastics.
FluweelZachte, glanzende stof van kleine gewoven lusjes. Dit kan van katoen, linnen, wol of synthetische stoffen worden gemaakt.Ja/Nee - Verschilt per stof.Ligt er aan waar de grondstoffen vandaan komen.
KatoenGewoven stof van katoenvezels. De stof is stroef, ademt goed en kan goed vocht opnemen.JaWorden veel pesticiden voor gebruikt, verbruikt onwijs veel water bij productie en zorgt voor ontbossing voor de plantages.
LeerHoudbare huiden van dieren, bijvoorbeeld koeien of varkens. Heeft onderhoud nodig en krijgt een verweerde uitstraling van veel dragen.NeeVerbruikt heel erg veel water bij productie. Heeft een hele negatieve impact op wilde biodiversiteit. Zorgt voor dezelfde Co2 uitstoot als 30 miljoen auto's per jaar.
LinnenLinnen is een duurzaam, hypoallergeen materiaal dat zachter en sterker wordt bij veel gebruik. Het absorbeert veel water.JaVerbruikt veel minder water dan katoen. Een bijproduct is lijnzaadolie, wat gebruikt kan worden in plaats van olieproductie die voor extra ontbossing zorgen.
NylonSynthetisch garen. Wordt onder andere gebruikt voor panty's, leggings, lingerie, jassen en visnetten. Vervanger voor zijde.JaNiet biologisch afbreekbaar en zorgt voor microplastics tijdens het wassen. Kleuren van de stof zorgt voor veel watervervuiling.
OrganzaDunne, losse stof. Wordt traditioneel van zijde gemaakt, maar af en toe nog wel eens van synthetische garen.Ja/Nee - Verschilt per stof.Ligt er aan waar de grondstoffen vandaan komen.
PolyesterWordt soms als alternatief voor zijde gebruikt. Polyester kan gebruikt worden voor chiffon, imitatieleer en fleece. Niet geschikt voor de droger.JaDuurt meer dan tweehonderd jaar voordat het vergaat en er wordt onwijs veel olie verbruikt bij het vervaardigen.
SatijnEen gladde, dichtgeweven stof. Glimmend aan de voorkant en dof aan de achterkant. Gemaakt van rayon of van zijde.Ja/Nee - Verschilt per stof.Ligt er aan waar de grondstoffen vandaan komen.
SpandexElastische soort kunstvezel. Te vinden in onder andere steunkousen en badpakken. Deze stof heeft geen lang leven voordat je iets nieuws moet aanschaffen.JaVoor het maken van spandex worden giftige chemicaliën gebruikt en vereist veel energie. Ook is deze stof niet biologisch afbreekbaar.
ViltZachte, pluizige stof gemaakt van samengeperste vezels. Soms van wol gemaakt. soms van synthetisch materiaal en soms een mix van beide. Ja/Nee - Verschilt per stof.Ligt er aan waar de grondstoffen vandaan komen.
ViscoseSynthetisch, gemaakt van bomen. Kan met een zijdeachtige glans worden vervaardigd en wordt daarom soms ook kunstzijde genoemd.JaZou duurzamer geproduceerd kunnen worden, maar huidige productie vereist veel chemicaliën, zorgt voor ontbossing en verbruikt redelijk wat water en energie.
WolVacht van schapen of van alpaca's. De vezels blijven makkelijk aan elkaar haken waardoor het gesponnen kan worden.NeeKan tijdens de vervaardiging voor ziektes zorgen bij de
ZijdeZachte, glimmende stof. Rupsen weven hun cocon van zijdeweefsel en spinnen maken hun web er van.NeeChemicaliën en intensieve cultivering zorgen voor vervuiling bij de productie. Een kleine hoeveelheid zijde vereist een grote hoeveelheid aan middelen.
KasjmierType wol van een geit. Zacht en soepel. Een dure stof die vaak met (merino)wol wordt gemengd. Voor één trui zijn vier geiten nodig.NeeEr is sprake van een crisis door groei in vraag naar kasjmier en daardoor overpopulatie van de geiten, wat zorgt voor verwoestijning. Heeft diepe ecologische impact op de begrazingslanden.
Elastaan rekbaar, synthetisch rubber. JaVereist heel veel petroleum en breekt niet af. Draagt bij aan plastic soep bij het wassen.
HennepHennepvezel is hypo-allergeen en goed voor gevoelige huid. Erg sterk materiaal dat zachter wordt hoe langer je het draagt.JaVrij duurzaam, vereist weinig tot geen pesticiden en weinig water. Is biologisch afbreekbaar.

De beste keuze

We hebben gelukkig al veel stoffen die bijdragen aan dierenleed kunnen vervangen. Helaas bestaat er onder de vegan stoffen ook nog veel vervuiling en ecologische gevolgen. Voor alle kleding die geproduceerd moet worden, worden er ook op de meest duurzame wijze nog steeds productiemiddelen, energie en water verbruikt. Als je op zoek bent naar de meest duurzame stoffen, dan zou ik hennep, jute en linnen overwegen.

Duurzaamheid en soms zelfs of een stof vegan is of niet, wordt vaak bepaald door het productieproces. Het kan daarom zijn dat een linnen kledingstuk alsnog door een chemisch proces heen is gegaan waar het milieu ontzettend onder heeft moeten lijden. Zo zijn er ook organische katoenen die 91% minder water verbruiken dan reguliere katoenproductie. (Dat hoge percentage komt vooral doordat katoen onwijs veel water verbruikt, overigens.) Het is daarom lastig om zonder het gehele productieproces te kennen te weten of een kledingstuk ook echt duurzaam is. Bij bijvoorbeeld de Geitenwollenwinkel verkopen ze veel gerecycled stof, tencel producten met 99% hergebruik van chemicaliën, nepleer en gerecyclede plastic flessen.

Uiteindelijk is de beste optie altijd het overnemen, kopen of ruilen van tweedehands kleding. Dit is namelijk al door het productieproces heen geweest en zo hoeven er geen nieuwe materialen, water en energie te worden verbruikt voor je kleding. Ook hier is het weer oppassen geblazen of er geen microplastics van je kleding af komen tijdens een wasbeurt.