De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 42 vleesverwerkende bedrijven geïnspecteerd, waarbij bij 21 van de 42 geïnspecteerde bedrijven (opnieuw) bleek dat zij de verboden toevoeging sulfiet gebruikten. Les in dit blog meer over deze schokkende overtredingen en de antwoorden op de vragen: Wat is sulfiet? Waar kan ik sulfieten vinden? En waarom wordt het aan vlees toegevoegd?

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een verzamelterm voor zwavelhoudende zouten. Het wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen tegen verkleuring (bruin worden), oxidatie en als conserveringsmiddel. Je kunt sulfieten bijvoorbeeld vinden in gedroogd fruit, soep, sauzen en wijn. Sulfieten zijn ook in kleine hoeveelheden terug te vinden in bijvoorbeeld knoflook, bieslook en uitjes door natuurlijke processen. In de Europese Unie is het verplicht dat er op het voedingsetiket wordt vermeld dat een product sulfieten bevat als het meer dan tien milligram sulfiet per liter of kilo product bevat.

Sulfiet is een allergeen

Sommige mensen hebben of krijgen allergische reacties op sulfieten. Je kunt en intolerante voor sulfieten namelijk ook op latere leeftijd ontwikkelen door een bepaalde mate van gebruik binnen je voedingspatroon. Sulfieten staan op de Europese lijst van de veertien meestvoorkomende allergieën 1 en sommige mensen beweren hoofdpijn te krijgen van wijn met sulfieten er in.

Wanneer je allergisch bent voor aspirine heb je een verhoogd risico op een heftige allergische reactie* door het nuttigen van sulfiethoudende voedingsmiddelen en mensen met astma kunnen er ademhalingsproblemen van krijgen. Wanneer je allergisch bent voor sulfieten kun je ook last krijgen van onder andere huidklachten, luchtwegproblemen of hartkloppingen.

Sulfieten kunnen de enzymen in het lichaam verstoren die verantwoordelijk zijn voor alcoholafbraak en kunnen vitamine B1 afbreken, waardoor tekorten kunnen ontstaan. 3

Sulfieten in voedingsmiddelen

Ik haalde eerder al aan dat sulfieten in onder andere wijn terug te vinden zijn. Wanneer er sulfieten op het label zijn vermeld, zijn deze altijd toegevoegd, maar een klein deel ontstaan organisch door het proces van vergisting in de druiven zelf. Sulfieten kunnen er voor zorgen dat de wijn niet opnieuw gaat gisten en dus goed te bewaren is. Ook in biologische wijn kunnen sulfieten zitten.

Doordat veel sulfiet niet bijster bevorderlijk is voor de gezondheid, is de toevoeging aan voedingsmiddelen dan ook gereguleerd. Het mag volgens de additievenwetgeving dan ook al jaren niet meer aan vlees worden toegevoegd. Toch blijkt dit nog steeds te gebeuren, zo concludeert een onderzoek van de NVWA.

Sulfieten in vlees

De NVWA heeft onderzoek gedaan bij tweeënveertig vleesverwerkingsbedrijven (voornamelijk slagerijen), waarvan er eenentwintig waren (de helft dus) die sulfieten aan hun vlees had toegevoegd. Dit zorgt namelijk voor een lange houdbaarheid van zijn typische en aantrekkelijke rode kleur, maar ook voor langere houdbaarheid van wat minder vers vlees. Wanneer vers vlees wordt opgeslagen op de juiste temperatuur  Zes slagers gaven tijdens de inspectie al toe dat ze sulfieten gebruiken. Aanleiding van dit onderzoek waren grote hoeveelheden sulfieten die door de bedrijven waren ingekocht.

Er werden gehaltes aangetroffen tot 4.000 mg/kg sulfiet.

Ik wil even van de gelegenheid gebruik maken om te herhalen dat er bij producten waarbij sulfiet toegestaan is (wat het dus al niet eens is bij vlees) bij een sulfietgehalte van meer dan 10 mg/kg een officiële waarschuwing op de verpakking zou moeten staan. Hier was sprake van vierduizend mg/kg.

In 2018 bleek al bij dertien van de eenentwintig onderzochte slachterijen dat ze sulfieten hadden toegevoegd. Er werden boetes opgelegd en een ferme tik op de vingers gegeven aan de overkoepelende branchehouders. Drie keer raden wat er ditmaal is gebeurd met de eenentwintig overtreders.

Juist. Deze bedrijven hebben een boete gekregen, het sulfiethoudende vlees mag niet meer zodanig worden verkocht, alleen als dierlijk bijproduct én De NVWA heeft de branchevereniging van (keur)slagers opgeroepen om de leden aan te spreken op het gebruik van sulfiet. Laten we dan zo lang de politiek hier niets aan doet toch vooral hopen dat dit niet elk jaar verdubbelt, en dat je geen sulfietintolerantie opbouwt natuurlijk, want dat gaat zo wel heel erg snel. Mocht de politiek achter blijven, kun je in elk geval zelf letten op labels en je vleesconsumptie verminderen. Neem eens een kijkje op A Bowl Of Happiness, of de talloze andere informatieve sites die er te vinden zijn over de voordelen van veganisme.

* Met heftige allergische reactie bedoel ik: Je kunt er letterlijk aan doodgaan.

 

bron Dit artikel geschreven naar aanleiding van een publicering van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA): “Opnieuw verboden gebruik van sulfiet in vlees.

1 Allergenen. Voedingscentrum. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/allergenen.aspx

2 Langley-Evans SC, Phillips GJ, Jackson AA. Sulfur dioxide: a potent glutathione-depleting agent. 1996.