Het ‘basisgerecht’ voor twee:

  • 600gr witte asperges
  • 500gr krieltjes
  • 3el olijfolie
  • 1½tl rozemarijn
  • peper en zout

Voor de hazelnootjus:

  • 70gr + een klein handje (om te serveren) hazelnoten
  • 150ml Alpro Cuisine (of een andere plantaardige variatie op kookroom)
  • 2 el kokosolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2tl citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de krieltjes doormidden (of door drieën als ze groot zijn).
  2. Meng de olijfolie met de rozemarijn, peper en zout. Besprenkel de krieltjes met olie.
  3. Bak de krieltjes op de bakplaat ongeveer een half uurtje bruin en knapperig (draai tussendoor even om!)
  4. Hak alle (alle!) hazelnoten met de hand of in de keukenmachine tot grove stukken. Pers de knoflookteen.
  5. Bak 70gr van de hazelnoten met de olie in een koekenpan samen met de knoflook totdat alles goudbruin en geurig is. Laat even afkoelen.
  6. Schil ondertussen de asperges, pas op dat ze niet breken!
  7. Doe de gebakken hazelnoten in een keukenmachine en maal ze fijn.
  8. Zet een sauspannetje op met de kookroom, doe het hazelnootmengsel er bij en breng het al roerend zachtjes aan de kook met peper en zout erbij.
  9. Zet de asperges op met een beetje zout en kook ze 8-10 minuten. Prik even met een vork om te zien of ze gaar zijn.*
  10. Als alles klaar is meng je de citroensap door de saus en til je de asperges voorzichtig uit de pan.
  11. Giet de saus over de asperges heen, serveer met de overgebleven stukjes hazelnoot en geniet er van met de krieltjes en een lekkere vleesvervanger.

* Let goed op dat je de asperges niet te lang kookt… én doe ze als laatste. Asperges zijn namelijk het lekkerst als je ze meteen serveert als ze klaar zijn!

Instagram
Pinterest
Pinterest
Facebook
TWITTER