Wat als ik je vertelde dat niet al het fruit vegan is? Vandaag een lijstje van zeven willekeurige producten die (mogelijk) niet in een veganistische levensstijl passen.

1. Paracetamol

Behalve paracetamol is er veel pijnstilling te vinden met dierlijke ingrediënten. Gelatine is een dierlijk product gemaakt van de botten van geslachte dieren, dat je veel als bindmiddel of omhullend laagje vindt in pijnstilling. Soms wordt ook de dierlijke stof schellak gebruikt, wat uit geplette luizen wordt gewonnen, of is er een vorm van lactose in de ingrediëntenlijst te vinden. Om het nog even wat lastiger en gruwelijker te maken, wordt sommige pijnstilling ook nog steeds getest op dieren. Via de veganwiki kun je opzoeken welke pijnstilling vegan is. 1

2. Fruit

Huh, fruit? Da’s toch vegan? Ja en nee. Fruit op zich is vegan, maar veel supermarkten vinden het toch nodig om hun producten te behandelen met onder andere schellak of bijenwas (e901). Het is eigenlijk niet te zeggen welk fruit wel of niet behandeld is, omdat er ook veel plantaardige manieren zijn (carnabauwas (e902), candelillawas (e903)). Helaas gebeurt het zowel op citrusvruchten, meloenen, appelen, peren, perziken en ananassen. Bijna alle citroenen zijn behandeld met een waslaag die je er af kunt boenen in de gootsteen. Albert Heijn heeft volgens veganwiki aangegeven dat hun biologische citroenen wasvrij zijn. Mocht je zoals ik liever de markt voor dierlijke producten niet stimuleren, dan kun je in ieder geval de sterk glimmende appels laten liggen en biologisch fruit kopen. Dit is vaak sowieso beter, maar daarover later meer.

3. Pinda’s

Niet schrikken, je kunt met een gerust hart pindakaas blijven smeren! Gelukkig zijn pinda’s, gewone pinda’s, gewoon vegan. Sommige verwerkte producten zijn dat echter niet. Zoute pinda’s worden nog wel eens met gelatine behandeld, blijft het zout beter plakken. Is dat laagje botten echt nodig? Nee hoor, er zijn ook gezouten pinda’s te vinden zonder gelatine. Suikerpinda’s bevatten ook wel eens melkeiwit, maar gelukkig is dit niet in alle gevallen zo en moeten de ingrediënten altijd worden genoteerd.  Je kunt dit dus altijd terugvinden op het ingrediëntenlijstje op de verpakking.

4. Porselein

Het zou zomaar kunnen zijn dat je je kopje thee schenkt met behulp van jaren geleden overleden varkens. Sorry? Ja. Sommige porselein, ook wel ‘zacht porselein’ of beenderporselein genoemd, wordt vermengd met as van varkensbotten. Dit wordt gedaan zodat het porselein op een lagere temperatuur (1250 graden Celsius, dus niet laag, maar wel lager) kan worden gebakken en een heel stuk sterker is dan porselein van klei. Je kunt zien of porselein van botten gemaakt is door het porselein voor een sterke lichtbron te houden. Beenderporselein laat namelijk licht door.

5. Kwasten en borstels

Kwasten en borstels worden soms van varkens-, paarden- of geitenhaar gemaakt. Sommige make-upkwasten worden zelfs van eekhoorn- of nertsenhaar gemaakt. Het is niet ongehoord dat de dieren die geofferd worden aan de mode-industrie worden verdronken, geëlektrocuteerd of levend gevild om de haren zo netjes mogelijk te houden. Kwasten en borstels die met dierenhaar worden gemaakt zijn vaak ook duurder. Deze hebben namelijk een luxe uitstraling en worden vaak ook met de hand gemaakt. Synthetische haren zijn veel robuuster, makkelijker schoon te houden en trekken minder vuil en chemicaliën aan. Tegenwoordig is zelfs de zachtste borstel nog na te maken zonder dat er dieren aan te pas hoeven te komen.

6. Appelsap

Pure sap van appels is natuurlijk gewoon vegan. Wanneer je appelsap in de supermarkt haalt, is alleen de troebele appelsap veganistisch. Als je heldere appelsap voor je hebt, kun je er van uit gaan dat dit geklaard met behulp van de botten van dieren (gelatine). Dit wordt na het produceren wel weer verwijderd uit het product, maar wordt dus wel voor het productieproces gebruikt. Dit hoeft dan ook niet op de verpakking te worden vermeld. Ook enkele gemengde sappen zoals Coolbest Strawberry Hill en Coolbest Vitaday maken gebruik van geklaarde appelsap. Je kunt dit ook vaak per merk via VeganWiki controleren.

7. Rode producten

Voedsel, maar ook cosmetica dat rood is gemaakt kan met verschillende kleurstoffen zijn gekleurd. Eén van deze stoffen is karmijn, dat wordt gehaald uit geplette Cochenilleluizen. Dit zijn dezelfde luizen die het eerder genoemde schellak uitscheiden. Er zijn goede plantaardige alternatieven op de markt, zoals bietenrood of karamelkleurstoffen. Als deze kleurstof is toegevoegd, dient dit op de verpakking van het product te staan. Dit kan worden vermeld als karmijn, karmijnzuur of het e-nummer e120.

1 https://veganwiki.nl/a/Pijnstillers